Ozadje terapevtskega dela

Logoterapija


Logoterapija izhaja iz predpostavke, da je vsak človek enkraten, edinstven, s poslanstvom, ki ga ne more živeti nihče drug. Vsako človeško življenje in vsak trenutek tega življenja, od začetka pa do zadnjega diha, nosita v sebi smisel, namen in pomen. Ne glede na situacijo, v kateri se je posameznik znašel. Ob tem ima vsak svobodo in odgovornost, da kljub vsemu reče življenju DA, kot mu je pred toliko leti v taborišču dejal Frankl, ustanovitelj te psihoterapevtske smeri.


»Moji načrti se lahko sesujejo, 'moj' smisel v mojem življenju se lahko spremeni, vendar: vedno obstaja nekdo, vedno obstaja nekaj, za kar lahko živim.«
Elisabeth Lukas

Imago partnerska terapija


Imago partnerska terapija izhaja iz predpostavke, da je biti v odnosu naša primarna resničnost. Obstajati izven odnosa, ni mogoče.


V odnosih, še posebej v partnerskem odnosu, se odpirajo vse neizpolnjene potrebe in potlačena hrepenenja, ki smo jih doživljali s svojimi bližnjimi v svojem otroštvu. Vsak partner poskuša drugemu pokazati svojo bolečino, a je drugi – brez zavestne spremembe in odločitve – ne zmore sočutno slišati.


Ozadje imago partnerske terapije je relacijska in ne individualna paradigma. Sprememba v partnerskih odnosih tako ne sloni toliko na globini osebnega notranjega raziskovanja, ampak na spremembi interakcij, ki spodbujajo občutek varnosti na vseh ravneh.


»Pri predanem partnerskem odnosu ne gre za to, da najdemo pravega partnerja, pač pa za to, da postanemo pravi partner.«
Harville Hendrix

Zakonska družinska terapija


Zakonska družinska terapija, ki temelji na modelu relacijske družinske terapije, izpostavlja, kako zelo odnosna bitja smo. Prav prek odnosov se v posamezniku, še posebej v najnežnejših letih življenja, razvija občutek vrednosti, ljubljenosti.


Bogat notranjepsihični svet posameznika je skupek teh izkušenj in predvsem naših doživljanj ob njih. Hrepenenje po odnosu, tako zelo zapisano v samo bit posameznika, usmerja naša dejanja, lahko tudi na zelo nefunkcionalne načine. Prepoznavanje teh nefunkcionalnih vzorcev je osvobajajoče in omogoča nove, drugačne izkušnje.